HEIM MZND

HEIM MZND

Website
www.heimintransvaal.nl/midzomernachtsdroom

Locatie
Steve Bikoplein, Amsterdam

Uitvoeringsdatum
première 15 juni 2013 (6 voorstellingen)

Disciplines
theater, beeldende kunst, architectuur, muziek, dans

Op initiatief van
Moving Arts Project

Financiering
Amsterdams Fonds voor de Kunst | Oranjefonds | KANSfonds | Stadsdeel Amsterdam Oost Sociaal Domein, Kunst en Cultuur, Bewonersinitiatieven Transvaal,  Wijkaanpak | Ymere | Rochedale | Eigen Haard | Dynamo | sponsoren

Projectbeschrijving
HEIM MidZomerNachtsDroom was de vierde voorstelling van het grootschalige community arts project HEIM in Transvaal waarin buurtbewoners de hoofdrol speelden, zowel voor als achter de schermen. Onder begeleiding van het HEIM-team bewerkten de acteurs, amateurs en professionals uit Amsterdam-Oost, Shakespeares komedie tot een eigentijdse theatrale achtbaan die de droom van het onmogelijke viert. In het toverbos op het Steve Bikoplein zongen en staakten de elfjes met verve. Oberon en Puck deden hun moeiteloze moves in het maanlicht. De liefde dreef Hermia, Lysander, Helena en Demetrius tot wanhoop, maar overwon. “Een pareltje in de wijk”, “overdonderend” en “upbeat Shakespeare” aldus toeschouwers.

Het thema van deze MidZomerNachtsDroom was de dunne lijn tussen werkelijkheid en illusie. Welke zekerheden zijn er eigenlijk? En wat is er allemaal mogelijk als zekerheden schijn blijken en dromen echter dan gedacht? Hiermee legden we de relatie met de actualiteit van 2013 en de economische recessie. Wat ooit gold als houvast, stortte ineen. Huizenprijzen bleken drastisch te kunnen dalen, pensioenen slonken, het regende ontslagen. In de voorstelling belandden personages in een droomwereld waar hun alledaagse zekerheden wankelden en de scheiding tussen fantasie en werkelijkheid vervaagde. Spelers, bouwers en het MAP team onderzochten hoe werkelijkheid en illusie in hun dagelijks leven in elkaar grijpen.

Het succesvolle community arts project HEIM in Transvaal is een initiatief van MAP. In dit project werken professionals en amateurs uit Amsterdam Oost gezamenlijk aan de uitvoering van klassiekers uit de theatergeschiedenis. Actuele maatschappelijke thema’s zijn hierbij het uitgangspunt. Danzij de betrokkenheid van ervaren beroepskunstenaars uit verschillende disciplines staat HEIM in Transvaal voor producties van hoge artistieke kwaliteit. HEIM in Transvaal is meer dan alleen een voorstelling: vier maanden lang betrekt het traject buurtbewoners bij buurtevenementen, workshops en decorbouw. De activiteiten vinden zowel plaats in de openbare ruimte als in de studio in Tugela85.