ontKIEM West Groeistadion

ontKIEM West Groeistadion

Website
http://groeistadion.ontkiemwest.nl/

Locatie
Geuzenveld, Amsterdam

Uitvoeringsdatum
première 16 juni 2014 (6 voorstellingen)

Disciplines
theater, beeldende kunst, architectuur, muziek, dans

Op initiatief van
Moving Arts Project

Financiering
Amsterdams Fonds voor de Kunst | KANSfonds | Oranjefonds | Janivo stichting| Iona Stichting | Eigenwijks | diverse sponsoren

Projectbeschrijving
Bijna 130 jaar geleden verscheen De Kleine Johannes van schrijver, dichter en psychiater Frederik van Eeden. Dit populaire sprookje over een jongetje dat volwassen wordt, baseerde de schrijver op zijn eigen jeugd. Hoewel De Kleine Johannes alom geroemd en veel gelezen is, is het verhaal zelden bewerkt voor theater of film.

Losjes gebaseerd op Frederik Van Eedens klassieker de Kleine Johannes, volgt de community arts voorstelling GROEIstadion de avonturen van het jongetje Johannes. Met zijn vader en hond Presto groeit hij op in een oud huis met een grote tuin. Op een zomeravond drijft Johannes met zijn boot een betoverde wereld in. Hij maakt ruzie met een kabouter, ontmoet de Schrijver van de Waarheid en raakt hopeloos verliefd op Robinetta. Met vallen en opstaan komt hij tot nieuwe inzichten over zichzelf en zijn omgeving. Johannes wordt volwassen. GROEIstadion is een voorstelling over het zoeken naar geluk, tevreden zijn of juist méér willen. Over nieuwe werelden ontdekken en tomeloze liefde.

Voor GROEIstadion vertalen de spelers wat groei voor hen betekent. Twaalf scènes, verspreid over een decor van bijna twee hectare, belichten elk een stadium van de geestelijke groei van Johannes. Van de fase van ontdekking belandt hij in de weerstand. Na een periode van ontkenning maakt hij een fase van toewijding door. In een route van ruim anderhalf uur doorloopt de bezoeker de groeistadia van Johannes, de horten en stoten inbegrepen, en beleeft zo een verandering die meestal jaren duurt! Tot slot is er een dialoogsessie met een gespreksleider. Bezoekers zijn welkom hier van gedachten te wisselen over alle indrukken en ontdekkingen onderweg.