10 november sloten we het project af met de OPEN DEUREN Conferentie.

De conferentie had als doel om onze, op straat en uit de interviews opgehaalde inzichten, te delen en om de praktijkkennis en ervaringen met betrekking tot het onderwerp samenleven op te halen. Het was een middag met veel ruimte voor gesprek, beeldende kunst, theater en spoken word. Er waren inspirerende sprekers; community builder Mbarka N’Bir (Stichting Aminah), podcastmaker/onderzoeker Dija Kabba en mede-onderzoeker Ruby Uwadiegwu, stedelijk socioloog Peer Smets (VU) en Marije Bierlaagh, medewerker van het stedelijk team democratisering (Gemeente Amsterdam). Dit alles onder leiding van dagvoorzitter Jihad Alariachi.

‘Afstand tot de arbeidsmarkt’ ‘samenleving’ ‘deelnemen’ ‘erbij horen’. Het zijn begrippen die we allemaal wel eens tegenkomen. Wat betekenen deze begrippen eigenlijk? En staan we genoeg stil bij het gewicht dat ze hebben voor mensen die ermee te maken krijgen? In het kunstproject Open Deuren onderzochten we hoe mensen zich met de samenleving verbinden, waar ze zich gezien voelen en waar het schuurt. De open gesprekken die we hebben gevoerd leverden perspectieven op vanuit uiteenlopende leefwerelden. Ze geven een beeld van hoe processen van deelnemen verlopen en welke vormen van participatie al dan niet worden gewaardeerd.

Tijdens de conferentie zoomden we hier verder op in; wie bepaalt er eigenlijk wanneer iemand ‘mee doet’? Welke factoren wegen hierin mee? Wanneer is er sprake van afstand tot de arbeidsmarkt of tot de samenleving? Welke aannames liggen hieraan ten grondslag? Hoe waarborgen we voor iedereen de toegang tot de stad? Het resulteerde in open gesprekken en een inspirerende dag. Hiermee viel alles op zijn plek en kijken we tevreden terug op anderhalf jaar OPEN DEUREN.

Open deuren is een project van Moving Arts Project

Mede mogelijk gemaakt door

© Moving Arts Project, 2020 | Privacy Statement