Jacob Geel Museum

“Ik wil later filoloog worden, net als Jacob Geel!”

Omschrijving

Van 23 april tot en met 1 mei 2021 was de Hemsterhuisstraat in de Jacob Geelbuurt een tijdelijk openluchtmuseum. In het Jacob Geel Museum wandelde je als bezoeker over de stoepen, langs de speeltuin en de voormalige kapperszaak, dwaalde je door leegstaande appartementen, en struinde je door tuinen en trappenhuizen. Je dompelde je onder in de haarvaten van de wijk en keek als tijdelijke filoloog met zelfreflectie door de ogen van de makers naar de perspectieven van acht bewoners en hun dagelijkse leven in een wijk die verandert. Want wat eerst nog vanzelfsprekend was, verdween kort daarop uit zicht: de wijk werd gesloopt en maakte plaats voor nieuwbouw.

Samen met Fouad Lakbir en Jesper Buursink maakten we voor Collecting The City van het Amsterdam Museum dit tijdelijke Jacob Geel Museum in een wijk in transitie: de Amsterdamse Jacob Geelbuurt. Jacob Geel bestudeerde oude, verdwenen talen. Een team van kunstenaars en bewoners bekeek door zijn ogen de wijk. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid gingen ze door de buurt en lieten zich verrassen door de bewoners, hun verhalen, hun kennis en hun talenten. Wat ze vonden was een onzichtbaar web van verbindingen, de taal van de wijk, de gedachten van wijkprofessionals en wie wordt opgezocht en wordt vermeden. Dit maakten ze hoorbaar, zichtbaar en tastbaar in geluid, tekeningen, foto’s en objecten.

Maanden van verzamelen leidde tot een bijzondere collectie. Deze toonde de betekenis van de wijk heeft de mensen die er hun leven hebben geleid. En waar ze, door stadsvernieuwing, op verschillende manieren afscheid van namen. Hun woningen werden gerenoveerd of afgebroken. Bewoners zochten elders in de stad een nieuwe start of hoopten in hun vertrouwde omgeving te blijven. Het Jacob Geel Museum gaf een persoonlijk inkijkje in deze dynamiek; dichtbij huis maar ook met afstand bezien.

Bezoekers zeiden over het Jacob Geel Museum:

“Wat een indrukwekkende bijdrage aan het behoud van vergane stadscultuur. Prachtige verhalen en portretten die deze buurt voor altijd laten leven.”

“Samen met mijn zus na ongeveer 40 jaar terug in onze woning Hemsterhuisstraat 15 HS. 60 jaar geleden kwamen mijn ouders hier wonen. Indrukwekkend en ook emotioneel: van de dingen die voorbijgaan.”

“Wat ontzettend mooi om op deze manier nog een inkijkje te krijgen in de levens van de bewoners.”Artistiek team

Het Jacob Geel Museum is een initiatief van Fouad Lakbir, Jesper Buursink, Moving Arts Project (Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave) en Dija Kabba samen met de bewoners Majda Boukhari Raouia, Kossay, Louay, Dirk, Danielle, Mehrdad, Hadi, de Oudsten, Safae, Hein en Cindy. Straatkunstwerk door United Painting (Dre Urhahn, Nanna Kassenaar en team).

Productieteam

Projectleiding Collecting the City / Amsterdam Museum: Femke Awater en Gonca Yalciner

Productieleiding: Wijnand Hollander

Productie assistentie: Melloney Cairo en Merel van Maasdam

Artistieke ondersteuning: Igor Krajinovic en Michelle de Hosson

PR en marketing: Ay Mey Lie (Moving Arts Project) Hani Rahsepar, Karin Tang, Monique Vermeulen, Karin Tang, Anouk Bakkenes en Edo Mulder (Amsterdam Museum)


Vrijwilligers

Celine Sleiman, Mohamed Dawa, Nagla Elsayad, Shanaz, Nilufer Eken, Safia el Kassas, Valentina Caporossi, Aretha Pam Anpong (Moving Arts Project)

Omar Abdellatif

Araik, Vera, Rafia, Luc, Rana, Elise, Hasnae, Valery (project Vooruit)

Adam en Yousef (De Gouden Mannen)

Rana (Vrijwilligerscentrale)

Documenten:

N.v.t.

Projectteam:
Tot stand gekomen met:
Partners

Mede mogelijk gemaakt door

© Moving Arts Project, 2020 | Privacy Statement