ontKIEM West

Omschrijving

OnKIEMWest speelde zich af in de Van Tijenbuurt in Geuzenveld, Amsterdam Nieuw-West. Het project heeft door middel van activiteiten in de openbare ruimte, workshops, een lokale buurtkeuken en veel groen, een breed draagvlak gecreëerd om samen met de bewoners een multidisciplinaire voorstelling op locatie te maken en het resultaat te presenteren aan de buurt. OntKIEMWest heeft op een laagdrempelige manier de bewoners betrokken bij culturele activiteiten, talent (verder) ontwikkeld en het een podium geboden. De overkoepelende inspiratiebron was het boek ‘de Kleine Johannes’ van Frederik van Eeden. Het laat op een originele en symbolische wijze de geestelijke ontwikkeling van een kind naar volwassenheid zien. Johannes heeft veel vragen. Waarom zijn dingen zoals ze zijn? Dit leidt uiteindelijk tot het avontuur waarbij hij een wijdere wereld leert kennen. Johannes groeit en ontkiemt. Door contact met anderen en de natuur leert hij over zichzelf. Aan het eind van het verhaal is hij in staat zelfstandig te oordelen en is hij volwassen. OntKIEM West bestond uit verschillende onderdelen:
1. Buurtkeuken de Kachel: waar de haard brandt en het creatieve vuur ontvlamt en wordt opgestookt. Bewoners bereiden en delen hun kookkunsten en eten met elkaar. De Kachel deed daarnaast dienst als broedplaats en podium voor talent uit de buurt. Deze ruimte was ook uitvalsbasis en kantoor voor de Tuinen en voor MAP, en was een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor buurtbewoners.

2. Het Landje: Samen met bewoners/ vrijwilligers is van het braakliggend landje een spannende buurttuin gemaakt waar allerlei evenementen georganiseerd werden. De tuin is verhuisd in december 2014 naar een ander braakliggend landje. In december 2015 is ook deze tuin gestopt om definitief plaats te maken voor nieuwbouw.

3. Evenementen: talent uit de buurt kreeg begeleiding de ontwikkeling van hun vaardigheden. Vaak presenteerden bewoners hun talent tijdens een optreden in de tuin of in De Kachel. Elke 3 maanden werd een groter evenement georganiseerd met en voor de buurt vol kunst, cultuur en groen.

4. De locatietheatervoorstelling GROEIstadion.
Documenten:

N.v.t.

Projectteam:

N.v.t.

Tot stand gekomen met:

N.v.t.

Partners

Mede mogelijk gemaakt door

© Moving Arts Project, 2020 | Privacy Statement