OPEN DEUREN

“De stad ademt, voelt, hoort en ziet; het zijn de mensen die er samen leven, zij zijn de stad”.

Omschrijving

Op 23 april vanaf 14:00 uur is onze expositie OPEN DEUREN open op het Krugerplein in Amsterdam oost. In dat weekend, op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april is er ook ‘de Grote Open deuren show’. De première is op zaterdag 23 april om 19:30 uur. Dan wordt het paviljoen omgetoverd in een theater vol met liveoptredens van muziek, dans en spoken word. Vanaf mei gaat OPEN DEUREN op tournee door de stad.

Waarom Open Deuren

De samenleving is een dagelijks onderwerp van gesprek. Wat er waardevol aan is en hoe we dat kunnen beschermen. Wat ons idee erover mag zijn, we zijn er allemaal onderdeel van. Met de voorstelling ‘de Kleine Prins’ (2019-2020), voorloper van OPEN DEUREN, zetten we in samenwerking met ‘Duda Paiva Company’ een eerste stap om gesprekken aan te gaan met bewoners over dit thema. ‘De Kleine Prins’ bezocht als poëtisch nieuwsgierige de Transvaalbuurt. Daar sprak hij onbevooroordeeld met bewoners over onderwerpen die hen dagelijks bezighouden. Dit ongecensureerde gesprek staat opnieuw centraal in OPEN DEUREN.

15 huishoudens zetten hun deuren wagenwijd open en geven ons een zeldzame inkijk in de samenleving zoals zij die doorleven. OPEN DEUREN verwijst naar de ‘schijnbaar’ voor de hand liggende waarden die daarbij essentieel zijn en keuzes bepalen. Zoals kansengelijkheid, solidariteit, respect, empathie, controle en erbij horen. Dit lijken misschien open deuren, maar ze zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. OPEN DEUREN legt taboes en tegenstrijdigheden bloot; wanneer waarderen we maatschappelijke deelname van mensen en welke rechten en plichten staan hier tegenover? Wanneer is er sprake van verbinding en wanneer van afstand? Welke mechanismen bepalen dit en wat zijn de gevolgen? Met OPEN DEUREN leggen we een vergrootglas op de samenleving en onderzoeken we waar mensen zich ermee verbinden, waar ze zich gezien voelen en waar het schuurt.

Klik voor meer informatie over het project op de link bovenaan deze pagina.

Tickets
Expositie: gratis
De Grote Open Deuren Show: €10,- / € 2,50 (stadspas)

Kaartjes voor alle activiteiten van Open Deuren
Documenten:
Projectteam:
Tot stand gekomen met:
Partners

Mede mogelijk gemaakt door

© Moving Arts Project, 2020 | Privacy Statement