OPEN DEUREN is een kunstproject dat een vergrootglas legt op de samenleving en onderzoekt op welke manier mensen zich ermee verbinden, waar ze zich gezien voelen en waar het schuurt.
Je maakt kennis met 15 huishoudens uit Amsterdam en hun kijk op samenleven in de breedste zin van het woord.
OPEN DEUREN bestaat uit drie delen: een boombeeldenpark, een expositie (mini-museum) en een theatervoorstelling.
Voor meer informatie over het project klik
HIER
Op 10 november organiseren we de afsluitende OPEN DEUREN conferentie waarin opgehaalde inzichten worden gedeeld en kennis wordt uitgewisseld.
Tijd en locatie: 13.00 – 17.00 uur, Rue Pare.
Klik HIER voor meer informatie over de conferentie.
Waarom Open Deuren
De samenleving is een dagelijks onderwerp van gesprek. Wat er waardevol aan is en hoe we dat kunnen beschermen. Wat ons idee erover mag zijn, we zijn er allemaal onderdeel van. Met de voorstelling ‘de Kleine Prins’ (2019-2020), voorloper van OPEN DEUREN, zetten we in samenwerking met ‘Duda Paiva Company’ een eerste stap om gesprekken aan te gaan met bewoners over dit thema. ‘De Kleine Prins’ bezocht als poëtisch nieuwsgierige de Transvaalbuurt. Daar sprak hij onbevooroordeeld met bewoners over onderwerpen die hen dagelijks bezighouden. Dit ongecensureerde gesprek staat opnieuw centraal in OPEN DEUREN.
15 huishoudens zetten hun deuren wagenwijd open en geven ons een zeldzame inkijk in de samenleving zoals zij die doorleven. OPEN DEUREN verwijst naar de ‘schijnbaar’ voor de hand liggende waarden die daarbij essentieel zijn en keuzes bepalen. Zoals kansengelijkheid, solidariteit, respect, empathie, controle en erbij horen. Dit lijken misschien open deuren, maar ze zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. OPEN DEUREN legt taboes en tegenstrijdigheden bloot; wanneer waarderen we maatschappelijke deelname van mensen en welke rechten en plichten staan hier tegenover? Wanneer is er sprake van verbinding en wanneer van afstand? Welke mechanismen bepalen dit en wat zijn de gevolgen? Met OPEN DEUREN leggen we een vergrootglas op de samenleving en onderzoeken we waar mensen zich ermee verbinden, waar ze zich gezien voelen en waar het schuurt.
Klik
HIER voor meer informatie over het project.