Waarheden Heden Waar

"De Waarheid is meervoud geworden."

Omschrijving


De waarheid komt naar het Krugerplein

Vanaf 1 april bouwt kunstenaarscollectief Moving Arts Project (MAP) letterlijk en figuurlijk aan de waarheid met een nieuw sociaal-artistieke project WAARHEDEN HEDEN WAAR. Vanaf dat moment staat ‘de waarheid’ in 10 XXL letters, gemaakt van steigerbuizen, midden op het Krugerplein in Amsterdam Oost. Elke letter staat symbool voor een thema; de A voor Aannames, de D voor Democratie of de H voor Hoogmoed. De thema’s vormen het startpunt voor het artistieke gesprek met bewoners, buurtprofessionals, wetenschappers, politici en journalisten. Gedurende acht maanden onderzoeken we op wijkniveau hoe we staan ten opzichte van ‘de waarheid’ onder invloed van ‘filter bubbels’ en ‘fake news’. En welk (moreel) kompas mensen gebruiken om hun positie hierin te bepalen. Daarvoor nemen we de waarheid ‘letterlijk’ op sleeptouw de straten en wijken van Oost in. Met onder andere de Buurtcamping, Rode Loper op School en het Montessori Lyceum Oost gaan we op zoek naar wat het begrip voor mensen betekent. WAARHEDEN HEDEN WAAR is een gelaagd project met workshops, beeldende kunst, gesprek en theater. 14 oktober komt alles samen in de spetterende familievoorstelling G.G. (Galileo Galileï)

Waarheid in meervoud
Vandaag de dag is de waarheid meervoud geworden: WAARHEDEN HEDEN WAAR. Iedereen, elk individu, heeft recht op zijn eigen waarheid, maar wat betekent de waarheid nog voor ons als groep, als gemeenschap als samenleving? Aan de hand van deze en andere vragen gaat MAP de dialoog aan in een sociaal-culturele context. Daarbij betrekken we groepen in de samenleving in co-creatie van de verschillende onderdelen van het project en het presenteren ervan in de openbare ruimte. WAARHEDEN HEDEN WAAR is een uitdagend kunstproject waarin we opnieuw een maatschappelijk urgent thema zicht- en bespreekbaar maken. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan het noodzakelijke gesprek over de waarheid, als belangrijk ingrediënt voor beschaafd samenleven en als essentieel onderdeel van een goed functionerende democratie.

Locatievoorstelling G.G.
Met WAARHEDEN HEDEN WAAR onderzoeken we de waarde van de waarheid op straat. Deze wordt op microniveau als urgent ervaren. We horen steeds vaker dat de waarheid een onderwerp is van gesprek en reden tot zwijgen om de goede vrede te bewaren. Wij geloven dat dit verwijdering en polarisatie in de hand werkt. Daarom ontwikkelen we breed toegankelijke activiteiten waarin we het gesprek mogelijk maken en ruimte bieden aan uiteenlopende perspectieven. Juist perspectieven die doorgaans minder worden gehoord. Onderdeel van Waarheden Heden Waar is onze locatievoorstelling G.G. Gebaseerd op het verhaal van Galileo Galileï, is G.G. actueler dan ooit en inspireert het ons artistiek om vragen van toen in het nu te plaatsen; wat leert het ons, waar zijn er parallellen te vinden?

Partners
Het project is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSB, Oranje Fonds, Gemeente Amsterdam en lokale partners als de Buurtcamping Amsterdam, Rode Loper Op School, KARIMA’s Caravan, Dwars door Amsterdam Oost, Moskee al Fath al Mobien en Boost Amsterdam.
Documenten:

N.v.t.

Projectteam:

N.v.t.

Tot stand gekomen met:

N.v.t.

Partners

Mede mogelijk gemaakt door

© Moving Arts Project, 2020 | Privacy Statement