HEIM Romeo|Julia SSBA

HEIM Romeo|Julia SSBA

Website
www.heimintransvaal.nl/romeojulia

Locatie
Grote Zaal, Stadsschouwburg Amsterdam

Uitvoeringsdatum
17 oktober 2015

Disciplines
video, theater, beeldende kunst, architectuur, muziek, dans

Op initiatief van
Moving Arts Project

Financiering
VSB fonds | Stadsdeel Amsterdam Oost, DB | Stichting Madelonia | August Fentener van Vlissingen Fonds | RCOAK | Toneelgroep Amsterdam | Stadsschouwburg Amsterdam

 

08

Projectbeschrijving
Op 17 oktober was de theatervoorstelling HEIM Romeo|Julia, geboren in het hart van de wijk, eenmalig te zien in het huis van het theater, de Amsterdamse Stadsschouwburg. Samen met spelers uit Amsterdam Oost presenteerde MAP een eigentijdse versie van Shakespeares tragedie over polarisatie en onmogelijke liefde in het toneelbeeld van Toneelgroep Amsterdam. Oldskool hiphop vloeide moeiteloos over in zwaardvechten, Romeo smachtte vanaf het balkon. Kortom eigentijdse Shakespeare in het minimalistische toneelbeeld van Medea – “helemaal leip”.

Voor de acteurs was het een unieke ervaring om te spelen op één van de belangrijkste podia van de stad. Ook trok de voorstelling veel mensen naar de Stadsschouwburg die er anders niet snel zouden komen. Tijdens het nagesprek lichtten makers, spelers het project en de totstandkoming ervan toe. Bezoekers prezen de voorstelling als “toekomsttoneel”, “voedsel voor de ziel”, “magisch” “indrukwekkend” en “magistraal”.

TA acteur Fred Goessens gaf tijdens het werkproces een masterclas aan de spelers. Dit was zijn reactie:

Twee keer per seizoen worden de acteurs van TGA uit gezonden naar verschillende locaties om daar les te geven, of advies, tips, als het maar over acteren gaat.  Zo kom je nog eens ergens . Ik kwam in contact met een groep die Moving Art Project heet en die al jaren in de buurt toneel maakt. En hoe. Ik kwam hun huis binnen en voelde mij meteen thuis. Waarschijnlijk omdat het mij zo’n dertig jaar terug in de tijd  gooide, toen ik zelf zonder opleiding  bij een gezelschap zat en dag en nacht bezig was met dat toneel. Decors maken, danslessen, vuurspuwen, gevechtsport etc, etc.

Ik heb die middag een paar scènes mogen bekijken  van een voorstelling die ze al gespeeld hadden op straat: Romeo en Julia. De bedoeling was dat ze diezelfde voorstelling in het decor van Medea, in de Stadsschouwburg zouden spelen.

Het grote gevaar bij zo’n onderneming is dat er weinig overblijft van  wat ze op straat deden, er was immers ‘geen’ decor, je staat toch in een zaal (alle ogen zijn gericht op kwatta), weinig repetitietijd. Maar van al deze valkuilen was niets te merken.

Heel professioneel! Geen overbodig gedoe. Maar wat mij nog het meeste trof was de lol en gedrevenheid waarmee alles gedaan werd. Ik heb genoten, gelachen en af en toe een traantje moeten wegpinken. Toneelspelen wordt vaak als een verheven kunstvorm gezien, MAP  brengt het toneel naar je toe zonder poespas, met beide benen op de grond en toegankelijk voor iedereen. Ik hoop dat ze hier nog lang mee doorgaan.

Bedankt,
Fred